check yourself before you wreck yourself

Jag har haft dålig hy. Vid början av puberteten såg jag ärligt ut som en bok blindskrift. Små hormonfinnar som pyttesmå knottror från tinning till tinning. Oljigare än en fritös. Vid varje mens så fick jag massiva cyster som satt djupt under huden och gav min näsvingar eller min haka en helt ny färg och form. Låter fett nice, eller hur? /s. Min slutsats var då: jag har finnar, så då har jag uppenbarligen en OLJIG hudtyp! Bring on salicylsyran, spot treatments, tandkräm (usch jag ryser vid tanken) och alla akneprodukter däremellan. Inget fungerade. Jag spenderade ofantlig tid i köket och gjorde häxblandningar också, tomater, bakpulver, citron, äppelcidervinäger (vilket dock inte är helt illa måste jag säga om man använder det rätt), inget i skafferiet gick säkert från mitt korståg att utrota min akne. Men jag var inte helt ute och cyklade; jag VAR oljig. Men anledningen till detta var att jag har torr hy! Jomen hur fan funkar det tänker man ju då? Jo för att jag höll på och irritera och torka ut min hy för att mörda mina prickar, så blev min torra och känsliga hy förbannad och försökte förgäves skydda mitt stackars ansikte mot min massaker genom att producera mer sebum (den sk "oljan" din hy producerar). Då blev jag extra oljig. Så jag tvättade lite till. Då blev jag extra torr, torrhet innebär död hud och flikar och annat grejs som sätter sig i porerna, porer som sedan blir blockerade och inflammerade för att de fortsätter producera olja under allt äckelpäckel. 
 
Jag upptäckte detta under en google-raid för nya akne-mirakelprodukter, och så i slutet på vilken artikel det nu var (jag var 15, jag har tyvärr inte min ursprungliga källa kvar men en nice beskrivning finns här: ) så minns jag att jag läste om någon som räddade sin hy med hjälp av olja. Jag sket nästan på mig på plats, vadå olja liksom? Olja var det jag försökte bli av med? Men så beskrev de vad jag skrivit i paragrafen ovan (dock på ett er sammanhängande och lärorikt sätt, lol) och jag läste en fras jag aldrig kommit på på egen hand: LIKA LÖSER LIKA. Det basic jävla konceptet någon pratat om under kemin eller något på högstadiet. Olja löser olja. Aka olja tvättar ditt ansikte utan att mörda din hud och suga ut all fukt, vilket gör att din hud inte känner behovet av att massproducera olja på egen hand!
 
Vilka oljor är då bäst för det här? Jag själv brukade köra med två olika i början (nu har jag spårat ur och använder uppåt 5)  För den initiella tvätten så föredrar jag kokos, solros eller olivolja. Dessa är simpla att få tag på, jag har sett alla inne på Ica. Medans du duschar eller har sköljt ansiktet med varmt vatten (för att öppna dina porer) så tvättar du ansiktet med oljan. (Oljan hjälper till att lösa upp smink också, en till anledning till varför jag tycker det är så great). Kokos och olivolja är en sorts oljor som kallas sealants, de tränger liksom inte ner så djupt i din hy och är därför bra för att få smuts att glida av istället för att absorberas. Har du mycket smink så låt oljan "verka" och lösa upp allt innan du tvättar av den med varmt vatten och , tja, en tvättlapp, en blöt bomullspad eller en ansiktssvamp för lite lätt exfoliering kanske? Helt upp till dig.
 
Efteråt så använder du en annan, "lättare" olja för att reparera och återfukta. Alltså en olja som absorberas in i din hy. Mina basic favoriter är:
 
Jojobaoolja:
 Detta är oljan som närmast liknar oljan huden själv producerar. Den hjälper mot både fet och torr hy, improviserar elastisitet, återställer fuktbalansen i hyn och verkar antiinflammatorisk mot finnar. den innehåller också vitamin A och E, som förbättrar hudens struktur. Den finns att köpa för 99:- här, på apotea.se Denna använde jag som mest när min hy var som allra oljigast med great resultat.
 
 
 
Avokadoolja:
 Är en fet olja som är underbar mot torr hud och eksem. Den återfuktar huden på djupet, samt bidrar till bättre kollagenproduktion vilket kan förebygga uppkomsten av fina linjer. Den innehåller vitamin E, är antibakteriell och antiinflammatorisk. Eftersom det är en fetare konsistens kan det ta en stund innan den fullt absorberats. Den finns att köpa för 99:- här, på svenskhalsokost.se Denna använde jag på min hy under vintern när jag blir torrare och fnöskigare än en noshörning och det fungerar fantastiskt!
 
 
 
Mandelolja:
 Är en lättare olja, som också fungerar mot torr hud och akne. Den innehåller höga doser av vitamin E, förbättrar hudens struktur och mjukgör, samt absorberas snabbt. Denna kan också användas för att ta av smink/tvätta ansiktet. Skulle rekommendera denna om "dagcreme" om man inte tänkt ta på smink, då den inte gör att man ser greasy ut, bara extremt glowy och återfuktad. den finns att köpa för 49:- här på apotea.se
 
 
 
 ✎ Är du som mig; extra torr och lider av det så kan man använda en såkallad sealant efter du tagit på den lättare oljan. Det låser liksom in oljan i din hy och den lätta oljan tränger ned djupt, medans den tyngre skapar en skyddande barriär. Många gillar kokosolja (vilket jag själv tycker är ett no go, annat än för ansiktstvätt), men jag själv föredrar sheasmör (vilket finns för 79:- här på softskin.se)
 
Att ta hand om min hy på det här sättet har sparat mig massa pengar i onödiga prdukter, med tillsatser och parfymer som irriterar och imflammerar. Det är dock värt att nämna att detta inte är optimalt innan en sminkrutin, då oljan kommer förhindra en liquid foundationbas från att sitta som den ska, samt göra att puder "koagulear" så att säga. Inte cute. Det här var väl the basic 101's på hudvård med oljor. Jag är ingen expert, men jag har beprövat de flesta oljor med blandade resultat och dessa är de lättast åtkomliga, billigaste oljorna som gett mig vad jag var ute efter.
 
glhf dudes :)
 
 
akne eksem fet hy finnar hudvård naturlig hudvård oil cleanse olja torr hy
0 kommentarer